Кораб „Дракон“ на американската компания „Спейс Екс“, с
четирима астронавти на борда, се скачи с Международната космическа станция (МКС), пише БТА.

Ракетата носител „Фалкон-9“ изведе „Дракон“ в орбита от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида в петък. Това е трети полет на „Дракон“ към МКС с екипаж на борда. Първият полет беше на 30 май миналата година, а вторият – през ноември. Ракетата носител е рециклирана от този полет.

Рециклирана е и капсулата „Индевър“ на „Спейс Екс“, с която екипажът на „Дракон“ достигна до МКС. Същата капсула беше използвана през май миналата година. Тя се скачи автономно с МКС на над 400 км над Индийския океан, ден след изстрелването на космическия кораб от Флорида.

Екипажът на космическия кораб е в състав Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавти на НАСА, Тома Песке, астронавт на Европейската космическа агенция и Акихико Хошиде, астронавт на Японската агенция за аерокосмически изследвания. 

На четиримата предстои шестмесечна мисия на борда на МКС. Всички те, с изключение на Макартър, вече са били на борда на МКС.
В следващите четири дни на борда на МКС ще има 11 астронавти - шестима американци, двама руснаци, двама японци и един французин. В сряда астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи ще се отправят към Земята с „Дракон“.