Консумацията на пилешко удвоява риска от рак на стомаха и червата

Повече от 300 грама птиче месо седмично е свързано с 27% шанс за увеличаване на смъртността

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  15:55 ч. 25.04.2025 г.

Редовната консумация на пилешко месо може да удвои риска от смърт от 11 различни вида рак, включително на червата и стомаха, сочи проучване.

Докато червеното и преработеното месо се свързват с повишен риск от рак на червата, птичето месо досега се смяташе за по-малко рисков източник на протеини.

В това изследване италиански учени анализирали хранителния режим и информацията за здравословното състояние на близо 5000 души, предимно на възраст около 50 години, в продължение на почти две десетилетия.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Те установили, че тези, които консумират над 300 грама птиче месо седмично, имат двойно по-голям риск да умрат от рак на храносмилателната система в сравнение с тези, които консумират по-малко.

Консумирането на повече от 300 грама птиче месо седмично също е било свързано с 27% шанс за увеличаване на смъртността по каквато и да е причина.

Изследователите подчертаха, че този ефект изглежда е по-силен при мъжете.

Авторите от Националния институт по гастроентерология на Италия пишат в списание Nutrients, че макар да не могат да бъдат сигурни защо се наблюдава този повишен риск, съществуват няколко възможни теории.

Те предполагат, че пилешките протеини, изложени на високи температури по време на готвене, могат да образуват химикали, които могат да навредят на човешките клетки, предизвиквайки промени, които могат да се развият в рак.

Възможно е това да е резултат и от фуража, който се дава на домашните птици, или от хормоните или лекарствата, на които могат да бъдат изложени животните по време на отглеждането им.

За изследователите причината за по-високия риск при мъжете от птиче месо е загадка, която изисква допълнително проучване.

Но те смятат, че вероятно фактор е взаимодействието с различните хормони при мъжете и жените.

Друго потенциално обяснение е, че мъжете са склонни да ядат повече от жените, което теоретично им дава по-висока степен на излагане на въздействието.

Не е установено обаче, че консумацията на птиче месо увеличава риска от смърт от всички видове рак.

Повишената опасност е ограничена до 11 различни вида рак на храносмилателната или стомашно-чревната система. Това включва заболявания, засягащи стомаха, червата, жлъчните пътища, ануса, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, ректума, тънките черва и меките тъкани в корема.

Установено е, че консумирането на повече от 350 грама червено месо седмично, което се равнява на около две пържоли, увеличава риска от всякакъв вид рак.

Изследването има няколко ограничения, които авторите признават. 

Едно от тях е, че начинът на приготвяне и консумация на птичето месо не е бил отчетен в данните за хранителния режим.

Това означава, че учените не са могли да изследват евентуалната разлика между пилешкото месо под формата на бърза храна или като домашно приготвена храна.

Освен това, въпреки че авторите са взели предвид фактори като тютюнопушене и телесно тегло, те не са разполагали с данни за нивата на физическа активност на участниците. Те определят това като „потенциално сериозно ограничение“. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK