2-милионна Коня се смята за най-консервативния град в централната част на Анадола. Историята му датира от 7000 г. пр.н.е. Тук от 1937 г. насам се провежда много голяма и важна церемония, наричана „Шеб–и Арус“, с която се почита паметта на починалия преди 747 години философ Мевляна, познат като Руми – най-значимият в суфистката школа.

Всяка година хиляди хора от различни страни и религии идват тук и да се поклонят. Тази година церемониите обаче са без зрители.

Древност и съвремие

Коня – градът на Мевляна, съчетава по удивителен начин древност и съвремие. Някога тук се събирали източни учени и религиозни дейци. Свой пристан намерил и суфисткия мистик и поет Мевляна Джеляледдин – Руми. Той проповядвал любов към ближния, а пътят на любовта към Бога за него отворил дервишът Шамс.

Историята на Руми и странстващия дервиш Шамс вдъхновява и турската писателка Елиф Шафак да напише своята книга за любовта.

След смъртта му неговите последователи основават Групата на Мевлевите, известна като Дервишката ложа. Тя е позната с ритуала Сема, при който дервишите танцуват около себе си и се казва, че изпадат в транс. „Сема“ означава „небе“, а самият танц е връзка между земния и небесния свят.  

Традицията е жива

„Аз съм трето поколение въртящ се дервиш, след баща ми и дядо ми. Преминаваме обучение и се учим как да го правим. За мен това е 15-та година и все още уча. Когато дервишът танцува, едната му ръка гледа нагоре към Бог, който изпраща своята енергия. Дясната ръка гледа към Земята, за да я предаде на хората. Това не е просто танц, не е обикновена церемония“, казва един от дервишите.

Снимка: bTV

В малки работилнички посетителите на града могат да видят как се прави сикка – традиционната шапка, в която посветения мистик танцува сема. Има и класове за техниката ебру – рисуване върху вода. Някога по този начин се изработвали страниците от важните за ислямския свят книги. 

Снимка: bTV

Днес книги с такава изработка могат да бъдат видени и Музея на Мевляна, където се намира и неговия саркофаг. Всяка година по това време се стичат хора от всички посоки на света, вярващи във философията му, за да се поклонят.

Церемонията се казва „Шеб-и арус“, което на турски означава „брачна нощ“ – символ на вярата му, че смъртта е ден на радост, защото в този ден се изправяш пред своя Бог.

Тази година, заради пандемията всички събития, съпътстващи церемонията са отменени, но тя ще се излъчва на живо в интернет и по няколко телевизионни канала.

Посещението на екипа на bTV е по покана на Министерството на културата и туризма в Турция