„Нека любовта да бъде с теб“. Това означава поздравът „Ашколсун“. Така се поздравяват дервишите. Но дервишът не изповядва задължително ислямската вяра. Наричат ги въртящите се мъдреци. Те са мистиците на Изтока.

„Усещането е – ако една птичка е била затворена в клетка цял живот и я пуснеш. Този един-единствен миг на свобода. Това е една свобода от самите нас“. Така определя мистичния танц единственият танцуваш дервиш в България – Васил Тосев.  

Снимка: bTV

Дервишите вярват, че основата на човешкото съществуване е да познаем себе си. В това вярва и Васил. Пътят му към суфизма започва преди 10 години, когато се запознава с индийски учител, изповядващ учението на мъдростта. Случайно попада на събитие, посветено на турската култура, където вижда представление на дервиши.

„Как да ви кажа, това е като любов от пръв поглед. То е нещо необяснимо по никакъв начин“, спомня си Васил.

Ден след тази среща той започва да изучава дервишкото въртене – част от церемонията, наречена сема. Танцува в продължение на часове, всеки ден.

 

„Просто знам, че трябва да го направя. Човек защо си мие зъбите? Просто знаеш, че нещо трябва да го направиш. Не е нужно да прилагаш каквото и да е усилие“.

Казва, че тялото му изпада в състояние, подобно на транс.

„Всъщност самото въртене има същата цел, както има йога. Йога означава временни паузи в непрекъснатата циркулация на ума. А умът винаги се задвижва по часовниковата стрелка. Затова дервишите се въртят обратно на часовника. Т.е. мисълта започва да се разрежда и да стане тази пауза“, разказва дервишът.

Снимка: bTV

Необикновената история на Васил обаче започва преди 18 години, когато животът му се преобръща напълно.  

„Бях около 110 кг. Получавах припадъци от високо кръвно. Сериозна хипертония. Отделно имаше проблеми с депресията, стрес много. Пиех антидепресанти от девет години, които бяха увредили доста тялото. И когато ми казаха, че ми остава една година живот, вече бях решил, че нещата така няма как да продължат“.

Случайността го среща с един от доайените на йога културата у нас по това време.

„Имаше един момент на трансформация. Виждайки един човек, който го е постигнал това, си казах – не е проблем и аз ще го направя! И го започнах. Оттам нататък беше работа. Работа, работа, работа, много работа! Сутрин ставах, час и половина йога, отивам на работа, прибирам се, час и половина йога. Почивните дни – само йога. Естествено, психиката беше най-трудна за възстановяване. Килограмите се свалиха лесно“, спомня си Васил Тосев.  

Снимка: bTV

Вярва, че само чрез дишане, можем да променим тялото и ума си. И че в живота му се е случило чудо.          
„Това е смисълът на трансформацията в едно тяло. Да видиш правилното и да се държиш за него. Затова казвам и на моите ученици, че всеки може да промени себе си, стига да има достатъчно дисциплина, постоянство и търпение. Дисциплината – това е дисциплината йога за мен. Постоянството е нещата, които се казват, да се прилагат в ежедневието. А търпението означава не да сме търпеливи и да чакаме резултата, а точно обратното – правене, без очакване на какъвто и да е резултат. Това е истината“.

Вижте още във видеото: