На 94-годишна възраст почина комедийната актриса Клорис Лийчман. Тя имаше успешна кариера в киното и в телевизията в продължение на почти 8 десетилетия.

Клорис Лийчман е носителка на „Оскар“ и „Еми“ – най-големите награди в киното и в телевизията, а българските зрители я познават най-вече от хитовия сериал „Малкълм“.

Снимка: Getty Images

Лийчман има 8 награди „Еми“ и държи първенството по брой такива награди заедно с Джулия Луис-Драйфус. Първата си награда “Еми” тя получава през 1973 г. за филма “Чисто нов живот”, в който изпълнява главната роля. Последната пък е през 2006 г. за сериала “Малкълм”.

Снимка: Getty Images

Тя има награда „Оскар“ за ролята си във филма “Последната прожекция”, в който участва по-малко от 10 минути - това я прави актрисата, която грабва трофея с най-малко екранно време.

Снимка: Getty Images

През 2008 г., на 82-годишна възраст, актрисата стана най-възрастната участничка в предаването “Dancing with the stars”.

Снимка: Getty Images

Сред най-известните филми, по които е работила, са “История на света: Част 1” и „Младият Франкенщайн“ на комедийния гений Мел Брукс.

Той беше и един от хората, които споделиха нещо за актрисата след смъртта ѝ: „Толкова тъжна новина. Клорис беше невероятно талантлива. За секунди можеше да ви накара да се смеете или да плачете. Винаги беше удоволствие да е на снимачната площадка. Всеки път, когато чуя конско цвилене, се сещам за незабравимата ѝ роля като Фрау Блюхен (от „Младият Франкенщайн“). Тя е незаменима и ще ни липсва.“

Още за живота и кариерата на Клорис Лийчман може да прочетете на сайта LadyZone.bg: