През последните месеци от живота си британската кралица Елизабет II се бореше с множествен миелом, който се характеризира с увреждане на костния мозък, пише вестник „Индипендънт”, позовавайки се на нова книга на телевизионен водещ Джайлс Брандрет. 

Той бе приятел на съпруга на покойната кралица Филип. 

Според смъртния акт, публикуван от Службата за архиви на Шотландия, причината за смъртта на Елизабет II е напредналата възраст.

„Чух, че кралицата е имала някаква форма на миелом – рак на костния мозък – което би обяснило нейната умора, загуба на тегло и „проблеми с движението“, за които често ни разказваха през последната година от живота й“, пише Брандрет в новата си биографична книга "Елизабет: интимен портрет". 

Той отбеляза, че най-честият симптом на миелома е болка в костите, особено в таза и долната част на гърба, а възрастните хора често страдат от множествен миелом.

Кралицата Елизабет II, управлявала страната над 70 години, почина на 8 септември в Шотландия на 96-годишна възраст. Най-големият й син принц Чарлз стана крал, приемайки името Чарлз III, а съпругата му Камила получи статут на кралица-консорт.