Китай изстреля безпилотен космически апарат за събиране на проби от най-далечната страна на Луната, предадоха световните агенции.

Ракета без екипаж, носеща сондата Chang'e-6, излетя от космическия център за изстрелване Wenchang около 17:27 ч. местно време.

Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби – амбициозна цел, която не е постигана досега.

53-дневната мисия има за цел да донесе около два килограма лунни проби за анализ.

Озовавайки се на лунната повърхност, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. Chang'e-6 трябва да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай, в началото на юни.

Снимка: Reuters

След като сондата се отдели от ракетата, ще й трябват четири или пет дни, за да достигне орбитата на Луната. 

Южният полюс на Луната се нарича „обратната“ или „тъмната“ страна, защото не може да се види от Земята. В този район има повече кратери, които са по-малко покрити от древни потоци лава, отколкото видимата за нас страна на земния спътник.

Снимка: Reuters

Учените се надяват, че проби от по-отдалечената част от Луната ще хвърлят светлина върху нейното формиране.

Изстрелването на сондата бележи първата от трите мисии до спътника на Земята без екипаж, планирани от Китай това десетилетие.

Снимка: Getty Images / iStock

През 2018 г. Китай осъществи първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата Chang'e-4. През 2020 г. на естествения спътник на Земята беше и Chang'e-5, който се завърна с проби от повърхността на по-близката част до Земята. Тогава Китай стана третата страна след САЩ и бившия СССР, успяла да достави материал от Луната.