Китайското правителство умишлено използва игралния филм “Мулан” на “Дисни” като част от кампания за дезинформация относно протестите в Хонконг, твърди “Варайъти”.

Преди дни актрисата Лиу Ифей изрази онлайн подкрепата си за полицията в Хонконг, споделяйки китайска пропагандна картинка.

Тогава масова вълна от недоволство заля социалните мрежи и много потребители призоваха за бойкот на предстоящата игрална лента на “Дисни”.

По-рано тази седмица от “Туитър” и “Фейсбук” обявиха, че ще изтрият всички потребители и профили, които умишлено разпространяват дезинформация относно случващото се в Хонконг. От “Тутър” до момента са изтрили над 200 хил. китайски профила, “за които има доказателства, че са подкрепени от китайското правителството”.

Въпреки това продължават да се появяват много китайски бот профили. Изглежда китайското правителство също се е възползвало от ситуацията и сега използва “Мулан” като свое оръжие.

При проверка в социалната мрежа лесно можем да открием пропагандни постове. “Тези профили използват реториката на китайската пропаганда, споделят снимки от оригиналната анимация на “Дисни” за Мулан, както и снимки от новата продукция”, пише “Варайъти”.

“Истината е грозна и разочароваща, но всички трябва да знаят”, написа съмнителен профил в социалната мрежа, споделяйки картинка от анимацията на “Дисни”. На нея виждаме, че протестиращите в Хонконг са наречени "радикали", които тормозят полицията.

Проправителствени медии в страната изразиха подкрепата си за Ифей и защитиха нейната публикация, както и създаването на хаштаг в “Туитър” #SupportMulan.

От “Дисни” все още нямат официална позиция относно използването на тяхна продукция като пропаганда.