Световната звезда на висшата мода Карл Лагерфелд, който почина във вторник на 85-годишна възраст, е бил кремиран в петък във Франция, съобщава списание "Клоузър", цитирано от БТА.

Кремацията се е състояла в Нантер, близо до Париж, в присъствието на дясната ръка на дизайнера Виржини Виар, която ще го наследи като творчески директор на колекциите на "Шанел".

Снимка: EPA

На траурната церемония са присъствали също генералният директор на компанията LVMH Бернар Арно и принцесата Каролина Монакска.

Приживе дизайнерът на няколко пъти е изказвал желанието след смъртта си да бъде кремиран.

Според последната воля на Лагерфелд неговият прах трябва да се присъедини в специална урна към този на Жак дьо Башер, дендито, което беше неговата голяма любов и който почина от СПИН през 1989 година.

Снимка: EPA

Ана Уинтур, главен редактор на американското издание на списание "Вог", отдаде почит на Карл Лагерфелд по време на седмицата на модата в Милано. Тя припомни за щедростта му и чувството му за хумор, докато представяше изложба.

Уинтур отбеляза, че Лагерфелд "би харесал" изложбата "Лагер: Бележки за модата" в Института по изкуството на костюмите към музея "Метрополитън", "като се има пред вид чувството му за хумор".

Изложбата ще покаже и модел от Лагерфелд - един от 120-те, дарени от него на нюйоркския музей.