Любимата котка на починалия във вторник моден дизайнер Карл Лагерфелд – Шупет, може да наследи част от богатството му, пише френският вестник „Фигаро”.

Арт директорът на „Шанел” беше приет по спешност в болница в близост до Париж в понеделник вечер. По-късно той почина от рак на панкреаса на 85-годишна възраст.

Ексцентричният моден дизайнер е изключително привързан с котката си от самото начало. Осиновява я през 2011 г. от модела Батист Джабикони. Само за няколко месеца тя се превърна в звезда. Чрез участията си във фотосесии, тя не само си печели слава, но и достатъчно пари, за да се сдобие със собствена банкова сметка, в която има вече над 3млн. евро.

От няколко години насам, обаче, Лагерфелд открито говори за своите намерения именно Шупет да наследи част от парите му.

„Шупет си има свое състояние, тя ми е наследница, и ако се случи нещо с мен, човекът, който ще се грижи за нея, няма да има нужда от нищо”, сподели дизайнерът в едно свое интервю през 2015г. „Бих се оженил за нея, ако беше законно, толкова съм привързан към нея,“ добавя той.

По смисъла на френското законодателство, животното не е нито физическо, нито юридическо лице и не може да бъде обявено за наследник. Това обаче е напълно възможно в Германия, а Лагерфелд е имал и немско гражданство. Това обаче не решава проблема напълно – когато има спор за наследство се взима предвид не гражданството, а страната на постоянно пребиваване, в случая – Франция.

Снимка: Instagram

Възможностите тогава са няколко: модният дизайнер може да завещае на домашния си любимец средства чрез фонд. Друг вариант е с помощта на асоциация за защита на животните, която на свой ред да облагодетелства животното. Възможно е да се осигури физическо лице като настоящ собственик на Шупет, който ще има достъп до въпросното наследство, за да и осигури нужния комфорт.

Оказа се, че и в миналото е имало подобни случаи. През 1992г., например, немската овчарка Гюнтер Четвърти, домашен любимец на немската графиня Карлота Либенщайн, е наследил 328 млн. евро. По подобен начин ще постъпи и американската телевизионна водеща Опра Уинфри. Тя планира да остави 27 милиона евро на петте си кучета.