Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус, Ladyzone.bg стартира поредицата #ОстанетеСиВкъщи с известни български артисти - писатели, поети, музиканти, режисьори и актьори, които ще представят любимите си книги, филми и музика. Така че всеки да може да им се наслади - не само по време на самоизолацията вкъщи, но и винаги да намира вдъхновение в тях. 

Новият гост в рубриката #ОстанетеСиВкъщи е българският поет, писател и сценарист Калин Терзийски, носител на награда за литература на Европейския съюз (2011) с книгата "Има ли кой да ви обича".

Писателят е номиниран четири пъти за наградата "Хеликон" за романите "Алкохол" (2010) и "Лудост" (2011), както и за сборниците си с разкази "Има ли кой да ви обича" (2009) и "Любовта на 35-годишната жена" (2010).

Разговаряме днес с Калин Терзийски за любимите книги, към които обича да се връща с удоволствие.

Когато човек се затвори сам със себе си - има огромния шанс да опознае още малко от територията на това странно море, което е сам той. А за да опознаваш едно море - трябват ти всякакви навигационни уреди, астролабии и компаси; книгите вършат идеална работа точно по този начин. И - бъдете будни!

"Бродягите на Дхарма" от Джак Керуак

Това е една много освобождаваща книга, за хора, които не искат да спазват правилата на традиционния морал, защото изграждат свой – морал на свободата и състраданието. Това е книга, която ме насочи и към източната мъдрост.

"Съкращения" от Данийл Хармс

Може би това е книгата, която ми е повлияла най-много – за целия ми живот. Заедно с Библията. Да живее абсурдът! Весел и неудържим, разрушаващ всякакви ограничения! От нея аз цял живот черпя и смях и вдъхновение.

"Стръкчета трева" от Уолт Уитман

"Стръкчета трева" е може би единствената стихосбирка, която наистина бих взел на пустинен остров, ако имам възможност да взема само една стихосбирка. Пък и ако трябва да избирам между нея и един сандък романи – бих предпочел нея. Истински извор на мъдрост е тя.

Вижте кои са останалите любими книги на Калин Терзийски в Ladyzone.bg.