Пациент на болница като тази в Курило може да стане абсолютно всеки гражданин, който се е разболял от психично заболяване. Обществото изпраща там тези хора, които са неудобни да бъдат по улиците и не става въпрос за лекуване, а за изритване. Това каза в студиото на „Тази сутрин” писателят Калин Терзийски, който е работил като психиатър в лечебното заведение.

Повод за коментара му стана смъртта на приет за лечение лекар, който почина след побой, нанесен му от друг психично болен. Здравният министър д-р Петър Москов призова... „да не търсим грозното, гадното” в случая.

Терзийски цитира информация от свои бивши колеги, според които побоят над останалия без работа д-р Иларионов не е по болестни причини, а просто в психиатричните заведения прагът на агресията е прекалено дребен. Освен това се усеща и всепозволеност заради непрекъснатото оправдание „Много е зле, нямаме пари”.

„Вратите на психиатрията все още не са отворени за светлината на обществото. Виждат се немалко неща, от една страна се виждат прекалено грозни неща, не се вижда къртовският труд и изключително всеотдайният труд на много хора”, коментира Терзийски.

Той разказа, че през 90-те е имало случаи санитари да бият пациенти, но освен това е имало и уволнения на служители, употребили сила. „Санитарите са местни хора от общината”, отбеляза Терзийски.

По думите му заплатите са минимални и няма възможност за подбор, но пък и повечето служители си пазят работните места – ако те изгонят от Курило, никъде няма да те вземат, това е най-ниското ниво.