2021 година започна кротко с новината, че Елизабет Втора и нейният съпруг са се ваксинирали срещу COVID-19.

До края на януари всичко изглеждаше спокойно и дори леко скучно, но тогава документален филм на Би Би Си за британското кралско семейство, забранен преди половин век от самата Елизабет Втора, се появи изненадващо в YouTube. Видеото бързо е било свалено, но ден по-късно се появява отново за няколко часа.

Филмът „Royal Family“ (Кралско семейство) е излъчен еднократно по Би Би Си на 21 юни 1969 г., след което по настояване на Елизабет Втора е заключен в архивите. Повече за него вижте тук:

Началото на февруари донесе бебе в кралското семейство. Внучката на кралица Елизабет – Юджини, стана майка на първото си дете.

Март месец премина под знака на 90-минутното интервюто, което Меган и Хари дадоха пред своята съседка в Калифорния Опра Уинфри.

Меган Маркъл сподели, че е била пред самоубийство заради лошото отношение към нея в Бъкингам. Още преди раждането на сина й Арчи във фамилията е имало притеснения колко тъмна ще е неговата кожа.

Разговорите по тази тема са били с принц Хари. По време на интервюто обаче той отказа да назове кой точно се е притеснявал, че Арчи ще бъде с тъмна кожа.

„Никога няма да споделя това. Бях шокиран, че тази тема се повдига“ – заяви Хари.

Два дни по-късно Бъкингам реагира с официално становище.

„Цялото семейство е натъжено да научи с какви предизвикателства са били изпълнени последните години за Хари и Меган. Повдигнатите въпроси, особено този за расизма, са взети под внимание. Възможно е някои от спомените да са видоизменени, но те са взети под внимание много отговорно и ще бъдат обсъдени в рамките на семейството. Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на семейството“ – се казва в съобщението на двореца, което се публикува от името на кралица Елизабет.

Целият разговор с Опра Уинфри е продължил 3 часа и 20 минути, като впоследствие е бил съкратен до час и 25 минути, за да се вмести в отделеното му ефирно време. За интересните разкрития на журналистката относно интервюто четете тук:

В края на март Елизабет се сдоби с десето правнуче. 39-годишната Зара Тиндъл, която е най-възрастната внучка на кралицата, роди третото си дете.

Момченцето бе кръстено Лукас Филип в чест на съпруга на кралица Елизабет, принц Филип, който на 10 юни щеше навърши 100 години!

За съжаление, на 9 април принц Филип се спомина. Той е трети по дълголетие в британската монархия. Класацията се оглавява от принцеса Алис, херцогиня на Глостър и леля на Елизабет Втора. Тя почина през октомври 2004-а, когато бе на 102 години и 309 дни.

Втората най-дълго живяла кралска особа в Лондон е кралицата майка Елизабет, която почина на 101 години и 238 дни. Тя водеше активен социален живот почти до смъртта си през март 2002 г.

Наред с многото любопитни факти за неговия живот изплува и любопитен спомен за негово посещение във Варна през 1973 г., когато в Двореца на културата и спорта се провежда Десетият олимпийски конгрес и 74-ата сесия на МОК. Негов преводач е 19-годишната тогава филоложка Фани Криспин. Нейния разказ можете да откриете тук:

Кралските историци припомниха и каква е истинската причина за усмивката на Елизабет на този прочута кадър от 2003 г.

Любопитни детайли за последния официален портрет на принц Филип ще откриете тук:

Погребението на принца бе на 17 април.

Дни след погребението медиите коментираха защо никой повече няма да нарича кралицата Лилибет.

Целия обзор на "кралската" 2021 г. можете да прочетете тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!