Повече от 50 години Лари Бийл работи като финансов съветник и инвестиционен мениджър. Възпитаник е на университета „Станфорд”.

Бийл развива собствения си бизнес в Силициевата долина, а днес помага на млади предприемачи от цял свят да направят същото. Основател е на Фондацията за междукултурно и инвестиционно управление. Един от най-известните му клиенти е Стийв Джобс – покойният създател на технологичния гигант „Епъл”.

Каква е вашата лична история на успеха?

– Когато завършвах училище, знаех, че искам да работя за себе си, а не за другите. Но единственото нещо, което знаех как се прави е да бъда ученик. 18 години само учех. Затова си казах – може би трябва от ученик да стана учител. Затова създадох компания, която да образова.

Искахме да обучаваме хората. Но се питах – на какво искам да ги науча? Какво трябва да знаят, което не им е казано досега? И се сетих – лични финанси! Никой не те учи какво да правиш с парите, които изкарваш. Трябва да плащаш данъци, да инвестираш парите си, трябва да водиш бюджет, трябва да отделиш пари за образованието на децата си. И това започнахме да правим – да учим хората как да управляват личните си финанси.

Има ли лесен начин да забогатееш?

– Има, стига да не е преднамерено. Някои хора забогатяват от лотарията, например. Но аз вярвам, че всеки има реален шанс да забогатее, зависи какво има вътре в себе си – чувства, емоции, отношение към света. Това, което забелязах много рано е, че има много малко истински заможни хора. От 300 богаташи, само двама наистина усещат, че правейки пари са истински щастливи. Те харчат парите си, за да помагат на другите. Това ги кара да се чувстват добре.

Как да превърнем един долар в сто долара?

– Ще ви кажа. Имаше една дама в университета, която много уважавам. Това, което тя правеше – даваше на студентите си кутия, пълна с гумени ластици. И им казваше – върнете се в клас след седмица и ми покажете колко пари сте изкарали от тази кутия с гумени ластици.

Един от студентите ѝ се върна след седмица със снимка на къща. Тя го попита – откъде намери тази къща?! А той отговори – това е къща във Финландия. Купих си я. Замених кутията с ластици в интернет за нещо по-ценно, което замених отново за нещо още по-ценно и най-накрая получих тази къща! Това е!

Иновативно мислене, въображение, подходяща възможност – така стават нещата.

Кой е най-добрият съвет, който вие лично сте получавал?

– Да се оглеждам наляво и надясно, когато пресичам! Мисля, че най-добрият съвет е да бъда отворен за критика от непознати. Не трябва да се чувстваш защитен от своите собствени идеи за това как се прави успешен бизнес. Отвори се за другите! Не се затваряй, защото това може да ти изиграе лоша шега. Не мисли за идеите си като – това е моето дете, единственото ми дете и аз го обичам! Покажи го на света и попитай какво мислят хората. 

Какъв съвет дадохте на Стийв Джобс, когато го срещнахте за пръв път?

– Първото, което той каза беше – пуснах акции на компанията на борсата. Но осъзнах, че съм дал акции на всички тези млади инженери, а те не знаят какво да правят, когато излезем на борсата и акциите започнат да се купуват и продават. И се страхувам, че ще направят грешен ход, ще загубят парите си.

Ще дойдеш ли ти, Лари, с твоята компания и ще научиш ли всички мои служители как да се погрижат за парите си?

За мен това беше комплимент, който никога няма да забравя.

Все пак се надявам, че има по-важни неща от парите?

– Амин! Съгласен съм. Сещам се за Стийв Джобс отново.

Удовлетворението от това, че правеше пари беше в резултат на страстта, че прави нещо ново, че може да помогне на света! А парите бяха…."о, да, изкарваме пари".

Един ден, майката на Стийв чистела колата му. И намерила чекове – за хиляда долара, за десет хиляди долара, разхвърляни на задната седалка на колата. И му казала – Стив, какво правиш! Всички тези пари са разхвърляни в колата ти! Някой ще ги открадне! А той ѝ отговорил – о, да… забравил съм за тях.

Това показва само едно – че когато има страст в това, което правиш и което кара хората да се чувстват добре, парите въобще не са важни.