Уникални кадри показват как ловуват полярните мечки. Заслугата за тях е на учени от Калифорнийския университет в Санта Крус. Те са монтирали камери на нашийници на девет женски бели мечки, като в продължения на три години са следили движението и жизнените им функции.

Устройствата са следили също теглото, кръвните показатели и поведението им. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Сайънс”.

Констатацията от наблюдението е, че животът на най-големия хищен бозайник на планетата не е никак розов. Изводите сочат, че през пролетта, когато животните трябва да наддават на тегло и мускулна маса, все по-често отслабват.

Най-честата плячка на полярните мечки са тюлените. Белите мечки ги причакват край някоя дупка в полярния лед да излязат за въздух и ги нападат.

Заради глобалното затопляне и топенето на арктическите ледове обаче на хищниците се налага да изминават или преплуват десетки и дори стотици километри, за да намерят подходящи условия за ловуване.

На кадрите се вижда също как изгладнелите мечки често спорят за парче месо. Констатацията на изследването е, че макар и да са на върха на хранителната верига, белите хищници използват все повече сили и енергия за намиране на храна.