Дядо Коледа, Томтето на къщата и бебето Исус – това са само част от приказните същества, които носят подаръци в нощта на 24 и сутринта на 25 декември по света. Всяка държава има своя различна традиция, като най-разнообразни са в Европа.

Познатият образ на добрия белобрад старец е модерният прочит на различни легенди. Ето 13 от най-интересните.

Снимка: Wikimedia Commons

Татко Коледа, Великобритания

Част от традиционните британски коледни традиции включват йоркширски пудинг, печена пуйка, децата получават коледни пиратки, а Татко Коледа носи подаръците и е облечен в зелено.

Традиционният герой носи зелено наметало, венец от имел или бръшлян и в ръката си държи жезъл. Прилича повече на магьосник от фентъзи роман, отколкото на съвременния Дядо Коледа.

Снимка: Wikimedia Commons

Пер Ноел, Франция

Пер Ноел напомня на британския си коледен колега, но има свои различни традиции. Той носи дълго червено наметало. Традицията е децата да оставят обувките си до камината и Пер Ноел ги пълни с лакомства и подаръци, ако са слушали.

Обикновено Пер Ноел обикаля децата със своя приятел – не толкова приятния Пер Футард или „плачещия баща“, който бие децата, ако не са слушали през годината. Доста мрачно, нали?

Снимка: Wikimedia Commons

Дядо Мраз и Снегурочка, славянска митология

Дядо Мраз в славянската митология обикновено е изобразяван като магьосник или демон. Традицията е, че наказва децата, които не са слушали, като ги отвлича, но с годините тази част от образа му вече не съществува.

За разлика от другите държави, Дядо Мраз подарява подаръци на Нова година, когато пътува през целия славянски регион, най-вече Украйна и Русия. Той е придружаван от Снегурочка или Снежанка.

Снимка: Wikimedia Commons

Томте или Юлтомтен, Швеция

Томте или Юлтомтен е същество от шведския фолклор. То е популярно по цял свят благодарение на Астрид Линдгрен и нейните истории за Томте Туметот, томтето на къщата.

Томте прилича на градинско джудже и пази фермите и къщите от лош късмет. Макар първоначално да се е асоциирало с Дявола, легендата за Томте през годините се свързва с тази за Санта Клаус.

На Коледа най-възрастният член на семейството се облича като Томте и пита „има ли добри деца, които живеят тук?“, преди да разпредели подаръците, които носи със себе си.

Снимка: Wikimedia Commons

Юлнисен, Норвегия

Нисен или Юлнисен е част от норвежкия фолклор и много прилича на шведския Томте. Той е коледна феичка или елф. Първоначално се смятало, че Юлнисен са пазители на животните във фермите.

Сега Юлнисен идва от Северния полюс и носи подаръци на децата на Коледа. За разлика от добрия старец, Юлнисен е облечен със сиви дрехи и обикновено е с дълга сива брада.

Снимка: Wikimedia Commons

Синтерклаас, Нидерландия

Синтерклаас е нидерландската версия на Санта Клаус и се доближава най-много до съвременния образ на св. Николас – патронът светец на децата и вдъхновението за съвременния Дядо Коледа.

Синтерклаас пристига във всеки град на бял кон. Носи висока червена шапка и жезъл със скъпоценни камъни. Той чука на всяка врата и носи подаръци на добрите деца. В същото време неговият спътник Грумпус дрънка с вериги срещу непослушните деца и заплашва, че ще ги отвлече.

Снимка: Wikimedia Commons

Бебето Исус или Христовото дете, Австрия, Швейцария, Германия

Бебето Исус или Христовото дете е дух, който оставя подаръци на добрите деца на Бъдни вечер. Обикновено е от женски пол и се появява при лутеранските семейства в Германия, Австрия, Чехия и Словакия. Носи корона и е с къдрава руса коса.

Видът на херувимче идва именно от Исус и е част от протестантската традиция.

Град Нюремберг в Германия има традиция всяка година да избира по едно местно дете, което да бъде в образа на бебето Исус по време на традиционния коледен базар.

Снимка: Wikimedia Commons

Тримата влъхви, Испания

В топла Испания съществува коледна традиция, която най-много се доближава до традиционните изображения в Библията за Рождество Христово.

В дните преди Коледа децата от Испания, Мексико и други испаноговорящи държави пишат писма до един от тримата влъхви – Мелкор, Гаспар и Балтазар, и ги молят за подаръци.

На Бъдни вечер оставят бонбони за влъхвите и сено за камилите, с които пътуват. Децата оставят обувките си на видимо място и на следващия ден те са пълни с подаръци.

Снимка: Wikimedia Commons

Йолупуки или Юлската коза, Финландия

Юлската коза или Йолупуки са финският Дядо Коледа. Козата била зъл дух, който се асоциира с Один. Йолупуки чукал на вратите на децата и настоявал да му дадат подаръци и остатъци от храна от празнуващите.

В днешно време Йолупуки все още обикаля къщите, но вместо това казва „Има ли послушни деца тук?“ и подарява подаръци. Кара шейна с елени, която не лети в небето.

Снимка: Wikimedia Commons

Тио де Надал, Каталуния

Една от най-странните коледни традиции идва от Каталуния. Там Тио де Надал – малко пънче с нарисувано усмихнато личице буквално изхожда подаръците под коледната елха.

В дните преди коледа Тио де Надал се „храни“ със сухи плодове и ядки. Децата го завиват и с одеяло, за да му е топло.

На Бъдни вечер децата удрят с пръчки дървото и пеят песен с доста нецензурен текст. На следващата сутрин Тио де Надал е изходил купчини подаръци и лакомства под елхата.

Снимка: Wikimedia Commons

Юлските момци, Исландия

Юлските момци са 13 пакостливи исландски елфи, които правят номера на децата на острова. Един от тях краде останките от коледната трапеза, например, а майка им може да отвлече децата, ако не са послушни.

По време на 13-те нощи преди Коледа, исландските деца слагат обувките си до прозореца с надеждата, че Юлските момци ще им оставят дребни подаръчета или лакомства. Непослушните деца пък получават изгнили картофи.

Снимка: Wikimedia Commons

Ла Бефана, Италия

Много преди белобрадият старец да завладее Италия, Ла Бефана – добродушна вещица, която лети на метла, правела добрини за децата. Тя се среща в италианския фолклор още от VIII век насам.

Според историята тримата влъхви нощували при Ла Бефана на Бъдни вечер, когато пътували да поздравят новородения Исус. Заради добрината те ѝ предложили и тя да отиде и да се поклони на Спасителя, но вещицата отказала. По-късно обаче променила мнението си и настигнала влъхвите.

Въпреки това Ла Бефана не успяла да стигне до Витлеем и сега всяка нощ на 5 януари тя лети с метлата си над Италия и раздава подаръци и лакомства на добрите деца, а на лошите – въглени.

Снимка: iStock

Дядо Коледа, Съединените щати

Традиционният белобрад старец, който всички познаваме, идва от традицията в Съединените щати. Първообразът на Дядо Коледа може да бъде проследен до езическите традиции в миналото, както и до християнските легенди за монах от III век познат като св. Николас.

По традиция той носи подаръци на послушните деца, а пък те в замяна му оставят курабийки и моркови за елените.