Японските власти разследват ученик, за който има данни, че е продавал уран онлайн и експлозиви, предаде “Индипендънт”.

16-годишното момче е обвинено в рафинирането на радиоактивния материал, както и за производството на еритирол тетранитрат – вещество, използвано за направата на експлозиви.

Момчето е арестувано и разпитано от полицията в Токио заедно с още няколко души, които са купили уран от него.

Властите попадат на момчето за първи път след като получават сигнал за продажбата на уран в уебсайта “Яху”. Там веществото е рекламирано като “99,9% чисто”. Полицията проследява няколко от покупките на уран, след което обискира дома на студента. Там откриват радиоактивното вещество, както и “йелоукейк” – тип уранов концентрат.

Според разследването момчето е получило радиоактивното вещество при обработката на уранова руда. Според един от анализаторите в екипа 16-годишният ученик не е терорист, а по-скоро любител химик.

Това не се случва за първи път – според местните власти неведнъж е имало опити на японски ученици да създадат отровния газ зарин.

Според властите е почти невъзможно момчето да е успяло да произведе радиоактивен материал, който да може да се използва. Откритият уранов концентрат пък е много ниско радиоактивен.