Мащабна изложба, представяща съвременно изкуство от Чехия, откри вчера Националната галерия Квадрат 500 - експозицията Bohemiae Rosa носи името на карта на чешките земи от времето на барока, очертаваща ясно различим силует на роза. 

Изложбата e подчинена преди всичко от въображението и барокова сетивност в произведенията на 33 утвърдени съвременни художници, творящи в Чехия. 

Снимка: Евгений Милов

"Представените теми, форми и символи оформят мощен поток от сцени, наподобяващи сънища, фантастични светове и паралелни реалности, често предизвикани от импулсите на ежедневието. Поставяйки под въпрос реалността, авторите споделят с публиката своите нови усещания и видения за действителност", казва Яна Братанова, куратор от Националната галерия.

Снимка: Евгений Милов

"Абсурдът и гротеската, виртуалната реалност, богатата смесица от култури, стилове и разнообразиe от изразни средства са само малка част от характеристиките на съвременното общество. Изкуството на бароковата епоха благоприятства "променящия се външен вид", движението и формата във функция. Всички те и най-вече проблемите на идентичността, пола и андрогинията, вече проследени от барока, са повече от актуални днес", допълва тя.

Вижте повече за изложбата, която може да разгледате до 17 октомври 2021 г., в Ladyzone.bg.