Италиански тийнейджър е на път да се превърне в най-младия съвременен светец. На 10 октомври беше проведена литургия за беатификацията на Карло Акутис, на която той беше признат за Блажен.

Момчето умира на 15-годишна възраст от левкемия през 2006 г. Преди това, обаче, успява да си спечели прозвището „светецът покровител на интернет“.

„Интернет не е бил просто начин да избяга, а пространство за диалог, знание, споделяне и взаимно уважение, което е използвал отговорно, без да се превръща в негов роб и докато е отхвърлял дигиталното хулиганство“, коментира кардинал Агостино Валини.

Блаженият Карло Акутис

Литургията по беатификацията е проведена в базиликата в град Асизи в Централна Италия. Именно там момчето е пожелало да бъде погребано. То се е възхищавало на Свети Франциск от Асизи заради отдадеността му да помага на бедните и се е стараел да следва примера му.

Беатификацията е етап, предхождащ канонизацията на светец. Според папа Франциск беатификацията на момчето е знак за всички младежи, че „истинското щастие идва, когато поставиш Бог на първо място“.

Детето чудо

Карло започва да показва силна религиозност още в ранното си детство. Когато е само на 3 години, той моли родителите си да посещават храмовете, покрай които минават по време на разходките си.

В началното училище пък момчето се учи да пише компютърен код. Така той използва уменията си да създаде уеб сайтове за организации, посветени на Католическата църква.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В един от тях Карло събира признатите от църквата чудеса месеци преди смъртта си.

Първото чудо

Първата стъпка към признаването за светец на Карло е когато папа Франциск признава чудо, свързано с младежа. Според него 7-годишно момче от Бразилия е оздравяло от рядко заболяване на панкреаса, след като е докоснало тениска на италианеца.

За да бъде обявен за светец, още едно чудо на Карло трябва да бъде признато официално. Въпреки това вече се е случвало Светия отец да пренебрегне това правило.