Почитатели от Пловдив, Перник и Русе пътуваха до София, за да чуят на живо оперната дива Светла Василева, която се върна в родината си за първи самостоятелен концерт на открито – на 5 юли край езерото в Панчарево. Сред публиката бяха майката, съпругът и дъщерята на Светла, като и нейни съграждани от Добрич, най-видният от които бе поппевецът Миро с половинката си.

Специално за това събитие бе дошло и цяло семейство от Италия – страната, дала летящ старт на талантливата българка преди точно 20 години, където я наричат „любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго“, самият Бочели пък посещава неин спектакъл в Тоскана. 

Снимка: Лилия Йотова

В София Светла Василева представи спектакъл, вдъхновен от тангото и със специалната подкрепа и участие на нейния колега и приятел Васко Василев. Двамата бяха заедно на сцената за Caruso на Лучо Дала и за една българска песен – It’s a dream, от едноименния албум на JP3. Светла много харесала музиката на Живко Петров и сама написала италианския текст.

Преди това тя изпя O Mio Babbino Caro от „Джани Скики“ на Пучини, Alfred & Violetta от „Травиата“ на Верди, In Bel Di Vedremo от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, Summertime на Гершуин, Memory от „Котки“ на Андрю Лойд Уебър, Mamma (Son Tanto Felice) на Чезаре Андреа Биксио... 

Yo Soy Maria на Астор Пиацола и Por Una Cabeza – една от най-популярните танго песни, вдигнаха на крака публиката.

Специално от Аржентина пристигна Жилберто Перейра (бандонеон) – приятел на Васко и Светла, и един от най-добрите световни изпълнители на танго и музиката на Пиацола.

Аранжиментите в целия репертоар са на Живко Петров, а на сцената, освен него, бяха и колегите му от JP3 – Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни), както и Ангел Дюлгеров (китара, част от творческия екип на Лили Иванова, заедно с Еко).

Снимка: Лилия Йотова

Светла Василева е родена в Добрич. Още на 4-годишна възраст учителката й по музика казала на родителите й, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в местния хор, а в големите оперни зали по света. Светла завършва Държавната музикална академия в София. През 1997 г. дебютира в „Ковънт Гардън“ и „Роял Албърт Хол“. През лятото на 1998 г. се явява на фестивал в Равена, заедно с Пласидо Доминго, под диригентството Рикардо Мути. Наричат я любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Бочели посещава неин спектакъл в Тоскана. След изпълнението отива в гримьорната ѝ, за да се представи. Така започва приятелството между тях и партньорството им под прожекторите. През 2000 г. българката печели конкурса Traviata във Виена. През 2006 г. пленява с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на големия Франко Дзефирели на 55-ия международен фестивал в Сантандер. Графикът ѝ с участия е запълнен за години напред.

Снимка: Анастас Джидров

 

Първата изява на Светла Василева у нас бе по покана на Васко Василев в рамките на негов концерт в зала 1 на НДК преди 5 години. Концертът край Панчарево е по инициатива на Васко, който миналото лято свири на същата сцената под звездите, и сега е убедил сопраното, че именно там е мястото за неин концерт. Преди това пък Лили Иванова, която два пъти пее край Панчарево, насърчи своя приятел Васко Василев за изявата на открито.

Снимка: Лилия Йотова