Оперната дива Светла Василева се завръща в България за първия си самостоятелен концерт на открито – 5 юли край езерото в Панчарево. На същото място през последните години публиката вече имаше удоволствието да се наслади на песните на Лили Иванова и Васил Найденов, а също и на цигулката на Васко Василев.

Първата изява на Светлана Василева у нас бе по покана на Васко Василев в рамките на негов концерт в зала 1 на НДК преди 5 години. Предстоящата изява отново е по инициатива на Васко, който миналото лято свири на сцената под звездите, и сега е убедил сопраното, че именно там е мястото за неин концерт. Преди това пък Лили Иванова, която два пъти пее край Панчарево, насърчи своя приятел Васко Василев за изявата на открито.

Васко не крие, че той и колегите му от „Ковънт Гардън“ са изкарали незабравимо участие миналата година. „Всички бяхме много впечатлени, все още говорим за това и всеки е готов веднага да се върне там, допълва той. Когато разбрах, че имат идея да поканят Светла за самостоятелен концерт, много се зарадвах и веднага побързах да й разкажа, че това е място точно за нея – тя е изключителен артист с неустоимо присъствие и мисля, че красотата на природата ще бъде в пълен синхрон с красотата на гласа й”.

Василев издава и една тайна: „Планирам да се върна и да направим няколко съвместни песни по време на концерта”.

Специално за събитието ще бъде създаден репертоар в аранжименти на Живко Петров, а на сцената, освен него, ще бъдат колегите му от JP3 - Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни), както и Ангел Дюлгеров (китара, част от творческия екип на Лили Иванова). Специално от Аржентина ще пристигне Жилберто Перейра (бандонеон) – приятел на Васко и Светла, и един от най-добрите световни изпълнители на танго и музиката на Астор Пиацола.

Билетите за концерта вече се продават и са на цени от 50 до 100 лв.

Светла Василева е родена в Добрич. Още на 4-годишна възраст учителката й по музика казала на родителите й, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в местния хор, а в големите оперни зали по света. Светла завършва Държавната музикална академия в София. През 1997 г. дебютира в „Ковънт Гардън“ и „Роял Албърт Хол“.  През лятото на 1998 г. се явява на фестивал в Равена, заедно с Пласидо Доминго, под диригентството Рикардо Мути. Наричат я любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Бочели посещава неин спектакъл в Тоскана. След изпълнението отива в гримьорната и, за да се представи. Така започва приятелството между тях и партньорството им под прожекторите . През 2000 г. българката печели конкурса Traviata във Виена. През 2006 г. пленява с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на големия Франко Дзефирели на 55-ия международен фестивал в Сантандер. Графикът й с участия е запълнен за години напред.