Любовта на Джон Ленън и Йоко Оно, освен че внася смут в ливърпулската банда „Бийтълс“, води и до неочаквани действия от страна на влюбената двойка.

Март месец 1969 г. двамата бунтари скрепяват официално любовта си в Гибралтар, пропускат медения месец, но решават да използват своята популярност в името на добра кауза.

Снимка: iStock

Интересното е, че го правят, излежавайки се в леглото на хотелската си стая. В периода между 23 и 29 март 1969 г. Ленън и Оно, облечени в бяло, приемат посетители и свикват пресконференции, без да напускат леглото си в президентския апартамент на петзвезден хотел в холандската столица.

Заобиколена от цветя и мирни надписи, съпружеската двойка промотира проста стратегия за постигане на световна хармония – отхвърляне на насилието и военните действия във всичките му форми.

Успехът на „мирния полегнал протест“ е безспорен – инициативата за пацифизъм е водеща новина за всички големи медии и корица на вестниците.

Снимка: iStock

Дългосрочните ефекти също са явни – Ленън поема по пътеката на социално-хуманитарните каузи, а в музикално отношение това  личи най-много  в песента "Imagine".