Скалната алпинистка Емили Харингтън стана първата жена и едва четвъртият човек, успяла да изкачи свободно маршрута "Голдън Гейт" на 915-метровата гранитна стена Ел Капитан в националния парк Йосемити в рамките на един ден. 

Подвигът се случва близо една година, след като Харингтън беше хоспитализиранa с наранявания след страшно падане от Ел Капитан, пише CBS News.

Докато по-голямата част от страната беше фокусирана върху резултатите от президентските избори в САЩ рано в сряда, 34-годишната Харингтън започна да изкачва Ел Капитан, пише "Сан Франциско Кроникъл".

Тя достигна до най-горната точка на скалното образувание след катерене, продължило 21 часа, 13 минути и 51 секунди.

По-късно Харингтън публикува съобщение и снимки в Инстаграм профила си, за да отбележи великолепното постижение. 

"Никога не съм вярвала, че всъщност мога да изкача свободно Ел Капитан в рамките на един ден. Това не ми изглеждаше реалистична цел", пише тя.

"Невъзможните мечти ни предизвикват да се издигнем над това кои сме в момента и да видим дали можем да станем по-добри версии на себе си", допълва Харингтън.

Само трима души досега - всичките мъже - са успели да завършат успешно свободното изкачване на този маршрут за един ден. Свободните катерачи използват въжета, които да ги хванат, ако паднат, но не и да им помогнат да се изкачват нагоре.

Ел Капитан е едно от най-известните места за катерене в света. От десетилетия насам скалното образувание в националния парк Йосемити е същински полигон за трениране на най-добрите алпинисти, като мнозина го смятат за родното място на модерното скално катерене. 

Харингтън е изкачвала маршрута "Голдън Гейт" на Ел Капитан много пъти преди това, но никога за един ден. Този път Емили Харингтън се изкачва по маршрута заедно с приятеля си Адриан Балинджър - известен водач на хималайския връх Еверест, както и Алекс Хонълд, който е известен с безпрецедентното си свободно соло изкачване на Ел Капитан.

Всичките те са вързани за едно и също въже. Когато Харингтън стига до един от най-трудните участъци на маршрута, кракът й се подхлъзва и тя залита настрани, удряйки главата си в гранитната скала.

Вижте какво споделя самият Балинджър за емоциите по време на историческото катерене в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!