Исторически момент за НАСА: днес в 23:32 ч. българско време се очаква към Международната космическа станция да излети първата от десетилетие пилотирана мисия до Космоса от американска земя.

Двама американски астронавти ще напуснат Земята на борда на капсулата „Крю Драгон“, който е монтиран върху ракета-носител „Фалкън“. Тя е висока 70 метра, диаметърът ѝ е близо 4 метра и тежи 550 тона.

Цената ѝ е 62 млн. долара, като досега с този модел са извършени 84 изстрелвания.  Скачването на пилотирания кораб с Международната космическа станция е планирано за 28 май.

 В студиото на „Тази сутрин“ астрофизикът Тихомир Димитров заяви, че днешният ден е празник за космическата наука. „Това е първата пилотируема капсула, която ще излети от 9 г. насам от американска земя“, добави той. 

По думите му основната причина за прекратяването на космическите мисии през последните години – е липсата пари. 

„Космическата совалка беше проектирана 70-те години на XX в. след мисиите „Аполо“ и пътуването до Луната. Първата космическа совалка излетя през 1981 г., идеята беше да има преизползваем космически кораб, който да е евтин. Совалката излиташе като ракета, но кацаше като самолет и беше скъпа“, коментира астрофизикът. 

Димитров посочи, че новата капсула е сравнително евтина, като посочи, че един полет на совалка е струвал около 1 млрд. долара.