Известният традиционен бой с домати „Ла томатина“ във Валенсия беше възроден за първи път след пандемията, пишат световните агенции. Той се проведе в градчето Буньол, което се намира на 30 км от Средиземно море.

Традицията започва през 1945 г. и целта ѝ е единствено забавление, но първият бой с домати далеч не бил такъв.

По време на парад с гигантски маски в Буньол един от участниците повредил костюма си. Той толкова се ядосал, че започнал да замеря хората около него с домати от близка сергия. Възникналият бой бил спрян от полицията.

На следващата година няколко млади местни момчета повторили случилото се на същата дата – инсценирали скандал помежду си и започнали да се замерят с домати. Полицията отново ги разтървала, но традицията била факт. На третата година вече стотици се включили в боя с домати.

В началото на 50-те години на миналия век „Ла Томатина“ била забранена от Франко заради липсата на религиозно значение на фестивала. Това обаче не спряло хората и много от тях били арестувани. В знак на протест до 1957 г. се провеждали „доматени погребения“ – местните носели ковчег с огромен домат в него по централните улици, а музиканти свирели погребални маршове.

Традиционният бой с домати в Испания

Протестът бил успешен и „Ла Томатина“ отново била разрешена като официален фестивал. Обикновено боят с домати продължава около един час и има строги правила, сред които да смачкаме леко доматите преди да ги хвърлим по някого, за да не нанесат големи поражения.