От Европа, Америка и Азия са участниците в четвъртия Международен импро фестивал (София, 23-29 септември). Професионалисти и аматьори от Испания, Португалия, Франция, Румъния, Белгия, Латвия, Великобритания, САЩ, Гърция, Полша, Холандия и Израел забавляват и вдъхновяват аудиторията с различни формати от така наречения спонтанен театър.

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на тъмната и светлата страна на комедията. По-опитните импровизатори могат да разиграят цял спектакъл само по една дума, зададена от случаен зрител. И всичко става без сценарий, без декори и костюми, но с много позитивна енергия и добро настроение.

Няма нищо по-забавно от това да разкажеш случка от живота си и след секунди да я видиш изиграна на сцената. Или да установиш как в продължение на час и половина не си спирал да се смееш, а освен това си бил провокиран да мислиш, но не халтурно ниво.

През 2013 г. Златин Цветков е човекът, който създава „ШиЗи про“, първата у нас професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията в България. Само няколко години по-късно се появява и фестивалът.

Златин Цветков – за професионалната импровизация, подготовката за нея, за фестивала и за „ШиЗи импро театър“.

Вие сте един от пионерите на професионалната импровизация у нас. Защо решихте да се занимавате с това?

- Открих, че колкото повече го правя, толкова повече ме вдъхновява и ме прави по-добър човек. Даже вдъхновява другите около мен и има силата да променя животи към по-добро общуване с другите около нас.

Явно си е струвало да напуснете предишната си работа?

- Да, защото положителната промяна е видима у всички. Защото отлагането на осъждането на другите и себе си ни прави по-отворени, по-свободни и на „Ти“ с творческите си импулси.

Колко продължи най-дългата подготовка за ваше шоу?

- Най-усилени бяха първоначалните тренинги с групата – когато егото е силно и се учим да го махаме, за да работим по-добре заедно. После най-много сме се готвили за импровизирания мюзикъл, защото там трябва много да слушаш и внимаваш за най-малките детайли. И да пееш в група, спонтанно. Сложно, забавно и прекрасно изживяване.

Снимка: Даниел Димитров

Всеки човек ли може да се занимава с това? Може ли да бъде като хоби, вместо курс по танци или йога?

- Може и е. Водя групи от вече девет години. Има общество от вдъхновени и вдъхновяващи импровизатори. Развива изключително много умения чрез забавление и смях.

Наричате се свободни експериментатори и щури импровизатори. Но защо шизи? Не е ли малко стряскащо?

- Всеки има няколко души в себе си, които по една или друга причина крие. Ние сме винаги повече от това, което показваме. Да откриеш другото в себе си и да го изразиш, си е ШиЗи занимание.

„ШиЗи импро театър“ е първата театрална трупа у нас, въвела лонгфолм импровизацията. Какво представлява тя, какви са другите форми на импровизация и защо се спряхте точно на тази?

- Две са основните форми. Шортформ са бързи игри с правила, водещи до абсурдни ситуации и смях. Лонгформ са представления, където публиката в началото задава отправна точка или тема, която служи за вдъхновение, за последващо пълнокръвно представление. За разлика от шортформа, където сцените приключват за 2-4 минути и следва несвързана нова игра с нови правила, при лонгформа групата импровизатори играят заедно за създаването на цяло представление. Може да е повече от час, да има история, герои, взаимоотношения и т.н. Шортформата често се превръща в абсурдни сцени, докато лонгформата разчита на достоверност, искреност и постепенно изграждане на въздействащи персонажи. 

Снимка: Даниел Димитров

От 2015 г. организирате международен импро фестивал. С какво той обогатява културната среда в София?

- Свързва хората по невероятен начин. Хората, които се занимават с това изкуство, стават по-отворени да играят като малки деца с други хора. Най-добрите могат да играят и с човек от улицата. Но когато се свържат енергиите и вдъхновението на хора от цял свят, комбинирано с игривостта, се получават прекрасни спонтанни шоута, които трябва да се гледат, за да се оцени смелостта, забавата и дълбочината им.

Този фестивал носи така нужната атмосфера на приемане, съгласие, надграждане и чиста радост от общуването с други култури и гледни точки. Заслужава си да се преживее.

Снимка: Даниел Димитров

За Златин Цветков

Той е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян през 2005 г. Преминал е пълната обучителна програмата на обучение в родното място на лонгфром импровизацията – iO Theater, Чикаго, през 2015 и 2016 г., и интензивен курс към The Annoyance Theater, Чикаго.

Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на награда „Оливър“ актьори от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е на фестивали в Копенхаген и Лион, и в множество уъркшопи в САЩ.

През 2013 г. създава „ШиЗи про“, първата у нас професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията в България. След тримесечен процес на обучение, премиерата е на 12 март 2013 г., от тогава шоуто „Кажи си думата!“ е играно над 60  пъти. Трупата е имала уъркшопи с едни от най-големите имена в жанра – Стейси Смит от САЩ, световно признат музикален импровизатор и организатор на Музикалния импро фестивал в Чикаго, САЩ, и Ела Галт от Австралия.