Днес най-възрастната жива актриса в Холивуд празнува рождения си ден. Оливия де Хавиланд, известна с ролята си на Мелани Хамилтън от култовия филм “Отнесени от вихъра”, навърши забележителните 104 години.

Снимка: Getty Images

Оливия де Хавиланд е родена на 1 юли през 1916 г. в Токио, където баща ѝ е е университетски преподавател. Още от малка тя се запалва по изкуството във всичките му форми – поезия, музика, балет. Най-голяма страст ѝ е актьорската игра и като ученичка започва да играе в театрални постановки.

Оливия прави екранния си дебют през 1935 г. в екранизацията по „Сън в лятна нощ“ на режисьора Макс Ранхард. Филмът получава смесени и по-скоро негативни ревюта, но изпълнението на младата актриса е възхвалявано от всички критици. Самата тя е научила много за актьорската игра и за правенето на кино и решава, че това ще е нещото, с което ще се занимава.

През 1939 г. Оливия е забелязана от легендарния холивудски продуцент Дейвид О. Селзник, който държи да я привлече във филма си „Отнесени от вихъра“ на всяка цена. Тя се съгласява и участва в кастинг за филма, но за разлика от повечето актриси, които искат да играят главната героиня Скарлет О‘Хара, Оливия най-силно желае ролята на Мелани Хамилтън, тъй като е чела романа и смята, че това е образът, който най-много ѝ подхожда.

Оливия де Хавиланд получава “Оскар” няколко години след “Отнесени от вихъра” за главната си роля във „Всекиму своето“ от 1946 г.. През 1950 г. актрисата получава и втори „Оскар“ за участието си в „Наследницата“.

Снимка: Getty Images

Тя участва във филми и сериали до 1988 г., като последната ѝ роля в в телевизионния филм „Жената, която той обичаше“. През следващите години се появява публично най-вече за събития, свързани с „Отнесени от вихъра“, тъй като ролята ѝ в този филм остава най-запомняща се.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още за дълголетната актриса: