До дни интернет компанията „Гугъл” започва да заснема България за своята популярна услуга - градски изглед. Тя ще позволи скоро да изследваме от компютъра си улиците на главните градове.

Страната ни още не се е отърсила от снега, а над 30 специално оборудвани автомобила вече очакват да започнат да я снимат. Автомобилите са с германска и гръцка регистрация, а шофьорите им ще са българи. Те тръгват на път идната седмица и ще приключат работа в началото на лятото.

Засега няма информация кой ще е първият заснет град. „Гугъл” планира да направи панорамни снимки на улиците в 72 града, курортни селища и забележителности.

Услугата е изключително функционална, но и много критикувана по света. За да оперира в България „Гугъл” се е регистрирал като администратор на лични данни чрез адвокатско дружество. В Европа стана скандал, след като се разбра, че освен изображения, автомобилите са събирали и данни за безжичните мрежи.

Компанията замъгляват регистрационните номера на колите и лицата на хората, попаднали в снимките. Ако някой открие в снимките свои лични данни, може да поиска те да бъдат замъглени през сайта. Глобите за нарушение на закона за личните данни са от 500 до 100 000 лева.