Технологичната компания “Гугъл” от години дава големи суми пари на организации, които отричат глобалните климатични промени, сочи материал в “Гардиън”. Данните идват от списък на компании и организации, на които “Гугъл” прави дарения.

Повече от десет са организациите, получаващи пари от компанията, които водят активна кампания срещу закони за опазване на околната страна. Много от тях въобще отричат глобалните климатични промени.

В списъка е и консервативна организация, изиграла огромна роля в убеждаването на администрацията на американския президент Доналд Тръмп САЩ да напусне Парижкото споразумение за климата.

След като Съединените щати официално се оттеглиха от Парижкото споразумение, от “Гугъл” обявиха, че са разочаровани от това решение, но въпреки това са продължили да дават пари на тази организация.

“Гугъл” спонсорира и “Мрежа за държавна политика”, която на сайта си пише, че “околната среда се подобрява” и “климатична криза не съществува”.

От “Гугъл” защитиха избора си на организации, които подкрепят финансово с мотива, че може да им дават пари, но “това не означава, че подкрепяме всяко едно тяхно мнение”.

В уебсайта си от компанията обявяват, че искат политическите им обвързаности да бъдат открити и прозрачни за всички, но въпреки това от “Гугъл” отказват да обявят точно колко пари са дали на всички тези организации, поясняват от “Гардиън”.