Технологичният гигант “Гугъл” се бори с нов огромен хакерски проблем. Има опасност около 1 млрд. души, които използват календара на компанията, да бъдат хакнати чрез покани са събития, изпратени по имейл адрес.

Пробивът в сигурността идва от автоматичното добавяне на събития в “Гугъл” календара, когато получим покана за него по имейл. Тези покани, дори и неприети, излизат като напомняне в приложението на календара ни. Ако потребителят избере да отвори поканата, той е препратен към официално-изглеждаща страница, която изисква негови лични и финансови данни.

“Наясно сме за спам атаката, която се случва в календара ни и работим, за да я отстраним”, заявиха от компанията.

“Гугъл” съветват ако получим съмнителна покана за събитие в кутията със съобщения на календара ни, да ги докладваме като спам. Това ще премахне всички събития от този организатор от календара ни.

Около 1,5 млрд. души от 143 държави използват пощата и календара на “Гугъл”, които са безплатни за всеки, който регистрира профил в услугите на компанията.

Спам атаката е регистрирана за първи път през 2017 г., но от “Гугъл” чак сега адресират проблема.

Новият тип атака е много успешен, защото когато получим официална покана и съобщение в “Гугъл” календара, тя изглежда по-малко съмнителна отколкото спам имейлите, които получаваме на електронната си поща.