Учени от института "Макс Планк" в Гьотинген са разработили високоефективни нанотела срещу коронавируса, чиито произход е от… алпаки.

Точно така – запознайте се със симпатичните алпаки Брита, Нора и Ксения, благодарение на които в лабораторна среда са разработени антитела, които се прикрепят към коронавируса и предотвратяват разпространението му.

Резултатите от тестовете са толкова обнадеждаващи, че германските учени скоро възнамеряват да започнат клинични изпитания на медикамент. Според специалистите зад изследването т. нар. нанотела неутрализират цели 1000 пъти коронавируса по-ефективно от останалите антитела.

"За първи път нанотелата съчетават изключителна стабилност и висока ефикасност срещу коронавируса и неговите "Алфа", "Бета", "Гама" и "Делта" мутации", подчертава Дирк Гьорлих, директор в Института по биофизична химия "Макс Планк".

Нанотелата блокират шипчетата на коронавируса, които използва за заразяване на клетките гостоприемници в организма, като по този начин се предотвратява инфектирането им.

"Нашите нанотела могат да издържат на температури до 95°C, без да губят своята функция или да образуват агрегати", пояснява проф. Матиас Добелщайн, директор на Института по молекулярна онкология на Университетския медицински център Гьотинген.

Това не само прави нанотелата по-ефективни, защото могат да се задържат достатъчно дълго в организма, но температурната устойчивост ги прави и по-лесни за производство, съхранение и дистрибуция.

Това може да се окаже решаващ коз в борбата за по-бързото справяне с глобалната пандемия, предизвикана от коронавируса.

"Нашите единични нанотела са потенциално подходящи за вдишване и по този начин за директна неутрализация на коронавируса в дихателните пътища", допълва още Добелщайн.

"Нашите нанотела произхождат от алпаки и са по-малки и по-прости от конвенционалните антитела", казва Гьорлих.

За да генерират нанотела срещу Sars-CoV-2, изследователите имунизират три алпаки в Института по биофизична химия "Макс Планк" с части от протеина на коронавируса.

Вижте повече за нанотелата от алпаки в Ladyzone.bg.