Германското федерално правителство обяви, че ще отпусне колосален помощен пакет за креативния и културен сектор в страната, който ще пострада най-много от епидемията от коронавирус. Пакетът е на стойност 50 милиарда евро, пише ArtNet News.

Цялостната стойност на икономическата помощ за страната е 750 милиарда евро, пише Дойче веле.

„Знаем за трудностите, знаем за отчаянието. Културният сектор е съставен предимно от хора на свободна практика, които сега изпитват сериозни проблеми с препитанието си. Помощта идва с възможно най-малко бюрокрация“, заяви министърът на културата на Германия Моника Грютерс.

Помощният пакет е съставен от три части, като е насочен към артистите на свободна практика и малките културни бизнеси. Той ще бъде под формата на грантове, които да помогнат за покриването на разходи – наеми на студиа, например. Пари ще бъдат разпределени и за медийно предприемачество в сферата на културата, включително и за вестници.

Освен паричните стимули, всички артисти на свободна практика ще получат безплатен достъп до обществено осигуряване за срок от шест месеца. В това число влизат и разходите по наеми, например, като по този начин правителството ще гарантира, че „никой няма да остане без покрив над главата“.

Снимка: Reuters

Законодателството също така предпазва наемателите да бъдат изгонени от своите хазяи в случай, че не могат да платят наема си. Заеми към банки също могат да бъдат преразглеждани, като фрийлансърите ще могат да поискат намаляване на вноските им.

Правителството одобрява и пакет от мерки, който позволява да се отпускат парични заеми на малки бизнеси. Кандидатстването вече е отворено.

„Нашето демократично общество се нуждае от своя разнообразен и уникален културен и медиен пейзаж в тази историческа ситуация, която доскоро беше невъзможна. Креативният кураж на тези хора може да ни помогне да преодолеем кризата. Трябва да използваме всяка възможност да създаваме добри неща в бъдещето. Поради тази причина важи следното: артистите са не само незаменими, но и от първостепенна важност, особено сега“, заяви министърът на културата в Германия.

По света

Междувременно Великобритания одобри значително по-малък помощен пакет за артистичния бизнес на стойност 190 млн. долара. Според скорошно допитване само във Великобритания половината от фрийланс кино и ТВ индустрията в страната вече е загубила пари. Според проучването 71% от фрийлансърите на територията на страната се притесняват, че няма да могат да платят сметките си заради пандемията от COVID-19.

За Съединените щати – музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк поиска от американското правителство да одобри пакет от 4 млрд. долара в помощ на арт индустрията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!