Древно същество, обитавало дъното на океана преди повече от 500 млн. години,  дава сведения за устройството на най-ранните организми и еволюцията на голяма част от животинското царство.

Организъмът, подобен на червей, е бил с размерите на оризово зърно. Учените го описват като най-стария фосил на т.нар двустранни. Това са същества, които имат предна и задна част - две симетрични страни и отвори в двата края с черво, пише Би Би Си.

В научния труд, публикуван в PNAS, експертите коментират, че развитието на двустранната симетрия е била ключова стъпка в развитието на животинския свят. Според тях това е дало целенасочено движение на организмите и е организирало успешно структурата им.

Отбелязва се, че редица животни - червеи, насекоми, динозаври и хората са устроени по същия начин.

Учените кръстили древния организъм - Ikaria waiootia. Той живял преди около 555 млн. години в т.нар Едиакарски период - когато животът на Земята започнал да става многоклетъчен и сложен. 

Откритието намира своите корени преди 15 години, когато експертите намерили фосилите в Нилпена, Южна Австралия. 

След това те създават и триизмерна графика, която показва в детайл как най-вероятно е изглеждал предшественикът на повечето животни.