Преди години философът и поет Захари Захариев изоставя града и превръща градината в старата семейна къща в село Камен в истинско кътче от рая. Отглежда плодовете и зеленчуците там природосъобразно, на принципите на пермакултурата.

Кръщава градината „Въдворена", защото е в двора на семейната му къща, но името има значение и отвъд буквалното. На мястото всичко расте и се развива в синхрон и хармония, във взаимопомощ и много грижа.

Градинарството е алхимия и холистична всесвързаност, казва той и споделя тайните, с които отглежда плодове и зеленчуци в своята градина:

  • Доматите стават по-вкусни, ако в близост до тях расте босилек, от своя страна босилекът засилва аромата си и гони някои насекоми, които биха могли да „навредят“ на домата.
  • Бобените култури са азотофиксиращи растения – тоест, в процеса на самото си живеене, образуват азот и го отделят в почвата около себе си, а азотът е любима манджа на почти всички останали растения, които отглеждаме по нашите ширини (каквото и друго растение да посеете или посадите в близост до боба, последният ще храни, освен вас и въпросния патладжан, чушките и прочее).
  • Маточината успокоява пчелите, ако я посеете близо около пчелина ви, със сигурност ще ги опияни и ще намали ревностната защита на къщите им, кога се наложи да отваряте кошерите и да им „крадете“ мед. Лавандулата прогонва восъчните молци.
  • Белият равнец пъди понякога нахалните мравки, които, ако са поогладнели, биха могли да почнат да нападат кошерите и да крадат мед.

Снимка: Захари Захариев, личен архив

Захари оставя хората, пожелали да си купят от него домати, тиквички и патладжани, сами да им дадат разумна, устойчиво съобразена цена.

В градината си философът и поет заснема оригинални и забавни кадри. 

Освен това подготвя и третата си поетична книга. 

Снимка: Захари Захариев, личен архив

Повече за мястото и защо нарича доматите си "психотропни" - четете в Ladyzone.bg.