Социалната мрежа “Фейсбук”, както и приложенията “Инстаграм”, “Месинджър” и “УатсАп” (всички – собственост на компанията), претърпя най-големия срив в историята си снощи, пишат световните медии.

За последно подобен глобален проблем компанията са имали през 2008 г., но тогава социалната мрежа е имала едва 150 млн. потребители. За сравнение – в момента са около 2,3 млрд.

Все още не е ясна причината за огромния срив, но онлайн се появиха спекулации, че компанията е била подложена на масирана DDoS атака – тип кибер нападение, което “наводнява” сървърите на дадена услуга с необичайно висок трафик за кратък период от време.

Проблемите се появили около 18 ч българско време снощи. “Фейсбук” е зареждал, но потребителите се оплакаха, че не могат да публикуват никаква информация на стените си. “Инстаграм” потребителите не можеха да опресняват данните на приложението си, нито да публикуват. В “Месинджър” някои съобщения се изпращаха, но не всички. Същото важи и за “УатсАп”. Проблемът засегна и работната платформа “Фейсбук Уъркплейс” насочена към големи компании.

Потребителите онлайн се обърнаха към “Туитър”, за да изразят недоволството си от създадената ситуация. Появиха се и много хумористични колажи по темата.

“Датата е 14 март 2019 г. 24 часа след като “Фейсбук” се срина. Никой не си спомня как да се свърже с любимите си хора или да яде без да публикува снимки онлайн. Глобалната икономика се е сринала. Малкото потребители на “Фейсбук”, които мигрираха към “Туитър” са щастливците, които успяха отново да се свържат един с друг”, пише един потребител под снимка на разрушен град, като след апокалипсис.

Други пък съзряха прекрасен момент вече забравената социална мрежа MySpace да се завърне:

А това са потребителите на неработещите социални мрежи, които мигрират към "Туитър":

Потребителите сравниха срива и с филма с Том Ханкс "Корабокрушенецът":

Междувременно стана ясно, че вчерашните проблеми на компанията далеч не са само технологични – Съединените щати започват федерално разследване на компанията. Причината – има данни, че “Фейсбук” са предоставяли лична информация за свои потребители на трети страни.