Технологичната компания „Фейсбук“ и Европейският съюз се изправят едни срещу други в съда заради разследване за нелоялна конкуренция, пише Би Би Си.

В момента Европейската комисия води общо две разследвания срещу технологичния гигант, чиято цел е да установя дали има нарушаване на закони за конкуренцията. За да събере информация за разследването, комисията е изискала вътрешни документи на компанията, включително такива с общо 2500 ключови думи.

 

Според „Фейсбук“ ЕК иска документи, които съдържат конфиденциална информация и данни и ще обжалва искането им в съда.

„Ние сътрудничим на комисията, но изключително общият обхват на техните искания ще наложи да им дадем документи, които нямат нямат общо с разследването им. В тях се съдържа изключително важна лична информация, като например медицинските данни на наши служители, лични финансови документи и други“, коментира един от адвокатите на компанията.

От ЕК искат документи, в които се съдържат съчетанията от думи „големият въпрос“, „затваряне/спиране“ и „не е добре за нас“, твърди друг източник от „Фейсбук“.

От компанията коментират още, че ЕК са поискали тези документи да бъдат предоставени в сигурна стая, в която няма как да бъдат копирани, но искането им било отказано.