Руски мобилни приложения като FaceApp представляват потенциална заплаха за контраразузнаването на САЩ, твърдят от ФБР. Този коментар е в отговор на писмо от американския сенатор Чък Шумър, който поиска разследване на приложението.

Програмата FaceApp стана популярна в социалните мрежи по-рано тази година, като моментално предизвика притеснения за събираните лични данни на потребителите. Коментарите от ФБР идват в момент, когато притесненията на Съединените щати, че технологичните продукти на чуждестранни фирми са заплаха, нарастват.

В писмото до Шумър експертите от федералното бюро за разследване пишат, че „всяко приложение или подобен продукт, разработен в Русия, като FaceApp например, приемаме като потенциална заплаха за контраразузнаването на Съединените щати“.

Към момента коментар от страна на компанията зад приложението няма.

FaceApp е разработен от „Уайърлес Лаб“ – компания, базирана в Санкт Петербург. В началото на годината, когато се появиха притеснения за личните данни на потребителите, от фирмата коментираха, че те по никакъв начин не събират снимките им в бази данни.

Чък Шумър сподели официалното писмо от ФБР в социалните мрежи като предупреждение за потребителите онлайн.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!