Приложение, изтеглено от App Store, открадна 17,1 биткойна от потребителя Филип Христодулу, които към момента на кражбата са стрували около 600 хиляди долара, пише „Уошингтън пост“.

Според американското издание през февруари Филип е искал да провери баланса на биткойн портфейла си и е изтеглил приложение с икона, подобна на логото на „Tрезор“  – компания, която произвежда физически устройства за съхранение на криптовалути. 

С въвеждането на идентификационните си данни в приложението, мъжът моментално губи своите биткойн спестявания. Измамниците използват фишинг техника, за да убедят потребителите на дигиталнидя портфейл да въведат фразата си за възстановяване, като им позволят да създадат копие на портфейла и да изпратят средствата, които той съдържа, на избран от тях адрес.

Пред „Уошингтън пост“ жертвата заявява, че се е разочаровал от „Епъл“ и нейния AppStore, който се разпознава на пазара като безопасен магазин за приложения.

От технологичната компания обясняват, че фалшивото приложение е попаднало във виртуалния им магазин с измама и първоначално е било позиционирано от разработчиците, като защитено такова за криптиране на файлове и съхранение на пароли, а не като портфейл за биткойни.

„Eпъл“ често прокарва митове за поверителността и сигурността на потребителите си като щит срещу своите антиконкурентни практики в AppStore“, каза Меган Димузио, изпълнителен директор на Коалицията за справедливост на приложенията, която се стреми да постигне по-справедлива сделка за включване на техните приложения в AppStore и Google Play.

В същото време разработчиците на „Tрезор“ подчертават, че приложението им няма нищо общо с криптовалутите. Фалшификатът вече е премахнат от виртуалния магазин.

"Епъл" отказва да коментира колко често се появяват измамни приложения в AppStore, но заявяват, че миналата година са премахнали около 6,5 хиляди приложения заради скрити или недокументирани функции. Компанията призна, че преди този случай в AppStore са били открити други измами с криптовалута, но не посочва конкретни цифри.

Говорител на „Tрезор“ отбеляза, че през годините компанията е уведомявала многократно „Епъл“ и „Гугъл“ за фалшиви приложения, използвайки тяхното име, но собствениците на магазините за приложения не са предприели никакви действия.

Британската компания за регулиране на криптовалути „Койнбейс“ заявява пред „Уошингтън пост“, че е получила над 7000 съобщения за откраднати цифрови активи от 2019 г. насам, като фалшивите приложения в Google Play и AppStore са нещо обичайно. 

Според "Койнбейс" копието на приложението „Tрезор“ е откраднало над 1,6 млн. долара от общо 5 човека, докато е било налично в платформата на „Епъл“ от  22 януари до 3 февруари и през това време е било изтеглено приблизително 1000 пъти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!