Американският технологичен гигант “Епъл” ще трябва да плати 113 млн. долара на 34 щата заради умишленото забавяне на стари iPhone устройства. Компанията правеше това, за да запази живота на батерията на миналите модели.

Си Ен Ен пише, че “Епъл” ще плати на щатите, сред които Калифорния и Аризона, за това, че не е водела прозрачна политика за проблемите на батерията, които водели до внезапно изключване на устройствата. “Вместо да осведоми потребителите или пък да замени батериите, компанията пусна софтуерно обновление през 2016 г., което засегна производителността на стари iPhone модели”, допълва изданието. 

Очаквано, новините предизвикаха недоволство при потребителите. Някои дори започнаха да наричат скандала “Батериягейт”. Други смятат, че по този начин “Епъл” подтиква хората да си купуват новите модели. 

Снимка: Reuters

Прокурорът на Аризона Марк Бърнович подчерта, че големите технологични компании трябва да спрат да манипулират купувачите и трябва да започнат да казват цялата истина за практиките и продуктите им. 

“Ще държа тези технологични гиганти отговорни, когато задържат важна информация от потребителите”, допълни той. 

След новия софтуер през 2016 г. и последвалото възмущение, “Епъл” се извини, че забавя iPhone устройствата и временно намали цените на батериите за смяна от 79 на 29 долара. От компанията добавиха и възможност хората да следят “живота” на батерията. 

Снимка: БГНЕС

“Знаем, че някои от вас се чувстват подведени. Извиняваме се. Никога не сме и никога няма да направим нещо, което нарочно да съкрати живота на което и да е “Епъл” устройство или да намалим производителността с цел потребителите да надграждат”, съобщиха от компанията през 2017 г. 

Въпреки поднесените извинения, през март “Епъл” се съгласи да плати близо 500 млн. долара, за да уреди дело. Тогава компанията отново беше обвинена, че забавя устройства, за да накара потребителите да прибегнат към новите продукти.

Снимка: Reuters

В допълнение към милионите долари, които компанията плаща, от “Епъл” се съгласиха да предоставят актуална информация за състоянието на батериите и устройствата на своя уебсайт или при обновяване на софтуера.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!