Европейската космическа агенция подписа договор за 129 милиона евро с германска компания за създаването на космически апарат за защита на Земята от астероиди. Мисията ще се състои заедно с НАСА.

През юни 2021 г. НАСА планира да изстреля космически апарат, който да се сблъска с астероида „Диморфос“, за да се установи дали е възможно да се отклоняват космически обекти, за да се избегне сблъсъка им със Земята.

Европейската космическа агенция ще изстреля своя апарат „Хера“ през октомври 2024 г., за да установи размера на кратера, възникнал след сблъсъка и да измери масата на астероида.

„За пръв път искаме да опитаме да отклоним астероид от траекторията му на потенциален сблъсък със Земята“, каза директорът на ЕКА Ролф Денсинг. Неговите думи напомнят за сюжета на филма „Армагедон“ с Брус Уилис.

„Диморфос“ е с диаметър 160 метра и според експертите може да унищожи цял град, ако се блъсне в Земята. „Хера“ ще се движи автономно около астероида, докато събира информация. Апаратът, който ще се контролира от Дармщат, ще изстреля и мини спътници - кубчета със страна от 10 см, които ще се доближат максимално до повърхността на космическия обект.