Потомците на Джузепе Гарибалди се съгласиха останките му да бъдат ексхумирани. Това бе съобщено от правнучката на Гарибалди - Анита. Тя предполага, че тялото отдавна не е в гробницата.

"В края на септември ще отворим саркофага и ще погледнем дали действително е там вътре", каза тя на съвместна пресконференция с председателя на Националния комитет за запазване на историческото, културното и природното наследство на Италия.

Решението за изваждането на тялото бе взето след продължили близо две години спорове и преговори с останалите роднини на Гарибалди, съобщи агенция АНСА.

Самата Анита неведнъж е ходатайствала пред властите за ексхумацията, аргументирайки молбата си с желанието на самия Гарибалди тялото му да бъде кремирано.

"Той е искал да го кремират. Това съм прочела лично в завещанието му. А това желание не е било изпълнено", казва Анита Гарибалди, пише ИТАР-ТАСС.

Би Би Си съобщи, че министерството на културата на Италия е одобрило ексхумацията. След тази процедура се предполага, че ще бъде търсено съвпадение с образци на ДНК на потомците на революционера.

Гарибалди умира на 2 юни 1882 година. Според официалните документи 10 дни по-късно тялото му е балсамирано и погребано във фамилната гробница на италианския остров Капрера, близо до северните брегове на Сардиния.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!