Египетските власти обявиха, че пускат в обращение екологични пластмасови банкноти в началото на ноември, съобщи вестник "Ал Ахрам". Още през 2019 г. централната банка на страната заяви намерението си през 2020 г. да започне да отпечатва банкноти от полимерен материал.

Въвеждането на екологичните пари обаче се забави заради пандемията от COVID-19. Първите купюри ще са от 10 и 20 египетски паунда, като "старите" хартиени банкноти ще останат на пазара.

Стъпката се предприема в съответствие с ангажимента на Египет да изпълни изискванията на Парижкото споразумение за климата. На фона на тенденцията за преминаване към биоразградими и устойчиви продукти, думата "пластмасови" предизвика недоумение сред част от хората, пише онлайн изданието "Иджипшън стрийтс".

Полимерните пари, които са водоустойчиви и имат по-дълъг живот от хартиените, всъщност се смятат за екологични. Наред с това в производството им се влагат по-малко сурови материали. Според проучване на Банката на Англия пластмасовите банкноти могат да се рециклират и да се използват за нови пластмасови продукти.

Очаква се и намаляване на фалшификатите, тъй като подправянето на тези банкноти е по-трудно.

Пластмасови банкноти са произведени за първи път в Австралия през 1988 г. В момента са в обращение в над 30 държави, сред които Румъния, Чили, Канада, Нигерия, Виетнам и Нова Зеландия.