Самоук мултиинструменталист. Рок звезда. Вдъхновение. Баща. Еди ван Хален е емблематично име в историята на рок музиката, като влиянието му над 4 поколения музиканти и фенове е неизмеримо.

Вероятно към днешна дата той е оставил отпечатък в съзнанието на десетки милиони хора – даже и само с широката си усмивка по време на еуфоричното китарно-клавирно соло на превърналата се в химн песен Jump.

Роден в Амстердам, Еди обвързва живота си с музиката от най-ранна детска възраст. В семейство като неговото няма и как да е иначе – син е на Ян Ван Хален – кларнетист, саксофонист и пианист.

Още като малък Едуард се учи да свири на пиано, а когато семейството му емигрира в Пасадена, Калифорния през 1962 г., дори пренася пианото на лодка, заради огромната любов на 7-годишното дете към музикалния инструмент. Макар да има награди като класически пианист, той през целия си живот така и не се научава да чете ноти – музиката при него идва инстинктивно.

Снимка: Getty Images

Докато израства Ван Хален преминава към барабани, а след това стига и до китарата, която му донася световна слава. Първоначално свири заедно с баща си и брат си Алекс по сватби и барове.

Снимка: Getty Images

През 1974 г. Еди и Алекс създават „Ван Хален“. Бандата е от водещите в света на рока повече от 4 десетилетия, а най-известната им песен и до днес остава Jump.

Tя е на върха на американските класации през 1984 г. и 1985 г.

Снимка: Getty Images

Китаристът допринася със соло и за хита на Майкъл Джексън Beat it. Техниките му на свирене са вдъхновение за музиканти от всички стилове.

През 2012 г. престижното списание Guitar World Magazine го поставя начело на класацията си за 100 - те най велики китаристи на всички времена.

Снимка: Getty Images

През 2001 г. Еди ван Хален за пръв път сподели на феновете си, че страда от тежката диагноза рак и им обеща, че ще победи болестта. По време на почти цялото лечение рок легендата не спря да изнася концерти и да свири заедно със сина си Волфанг, който стана част от „Ван Хален“.

Битката му приключи вчера – рок легендата издъхна на 65-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

„Eди беше не само Бог на китарата, но и една истинска красива душа”, написа Джийн Симънс от „Кис“ в социалните мрежи.