Музикалният свят беше разтърсен от новината за кончината на Еди Ван Хален. Виртуозният китарист почина на 65-годишна възраст след дългогодишна битка с рака. Определян от мнозина негови колеги като „модерния Моцарт“, Еди основава рок групата „Ван Хален“ заедно със своя брат Алекс.

Бандата е позната на публиката с енергичните си песни и провокативни членове начело с вокалиста Дейвид Ли Рот и, очаквано, Еди.

Снимка: Reuters

Синът му Волфганг стана част от групата през 2006 г. В социалните мрежи той написа: „Всеки момент, споделен с него на и извън сцената беше подарък. Не мисля, че ще мога да се възстановя напълно от загубата. Обичам те толкова много, татко“.

Дали заради чаровната си усмивка, дали заради, буквално, извънземния си талант, десетки музиканти изразиха своите съболезнования и огорчение от новината за смъртта на Еди.

„Тези наистина магически пръсти отвориха врата към нов начин на свирене“, сподели китаристът на „Куин“ Брайън Мей. Според него Еди е бил един от най-оригиналните и зашеметяващи рок китаристи за всички времена.

„Еди беше китарно чудо, а свиренето му – магия. Той беше специален подарък за музикалния свят, а за тези от нас, които имаха щастието да го срещнат, специален човек. Оставя голяма празнина в сърцата ни“, написаха членовете на AC/DC.

Ози Озбърн публикува снимка с „легендата“ Еди и заяви, че „ще се видим от другата страна, приятелю“, препращайки към негова песен.

За „Металика“ Еди е бил „вдъхновение, идол и след прекарано лято на 1988 г. – приятел“.

„Тази вечер Раят ще е електрически“, написа Лени Кравиц.

„Какво дълго и прекрасно пътешествие беше…“, написа Дейвид Ли Рот.

От профила на група „Пантера“ става ясно, че „Ван Хален“ са имали огромно влияние върху музиката на вече покойните братя Вини и Даймбег Деръл.

„Благодаря ти, крал Едуард. Дълбоко обичан си и ще липсваш“, написа неговият колега Стив Вай. Той публикува и снимка с обувки, които Еди носеше на концерти през годините.

Еди ще липсва и на „Аеросмит“.

На всяка снимка, която негови приятели и колеги споделиха в социалните мрежи, едно прави впечатление – усмивката на лицето на Еди. Така и ще бъде запомнен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!