В интервю за британската телевизия, проведено онлайн, голямата актриса Джуди Денч призна, че се съмнява театрите да могат в близко бъдеще да успеят да се съвземат от удара на COVID-19 и не вярва някога отново да ги види отворени.

Актрисата, която има един „Оскар“ и още шест номинации, призна, че театърът остава най-голямата ѝ страст, затова е много притеснена за бъдещето му. Англия е родината на Шекспир и има вековна традиция в театралното изкуство. Освен това, както напомни Джуди Денч, е и важна част от икономиката на Острова. По нейни думи само за миналата година театърът е донесъл около 1,3 милиарда паунда на Великобритания.

Младата Джуди Денч като театрална актриса
Снимка: Getty Images

Джуди Денч, която е на 85 години, се опасява, че без държавна помощ, театрите ще затворят врати завинаги или поне за много дълго. Тя сподели, че не знае колко време ще отнеме, за да стъпи театърът на крака, но е убедена, че няма да стане, докато е жива.

Най-големите театри във Великобритания, като „Глоуб“, „The Old Vic“, Кралската академия по изкуствата и „Роял Албърт Хол“, имат финансова възможност да продължат да работят още известно време, макар и при по-малко посетители. Въпреки това дори те биха изпитали сериозно затруднение, тъй като не получават никакво финансиране от държавата, въпреки че са туристически забележителности, а разчитат единствено на продажба на билети. За по-малките театри изглежда няма никаква надежда.

На сайта LadyZone.bg може да намерите още любопитна информация за великата Джуди Денч:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!