„Джипси кингс“ се завърнаха в България само три месеца след като буквално вдигнаха във въздуха площада в Банско с Bamboleo, Djobi Djoba, Baila Me и Un Amor. По-любопитното е, че на 7 декември в НДК не се получи copy/paste на концерта от летния джаз фест.

Заради сезона или заради не особено пълната зала 1, но кралете на фламенкото поднесоха едно почти романтично, интимно и в същото време огнено-страстно преживяване на верните си фенове, които останаха на крака по време на целия купон.

Винсент Лукас
Снимка: Даниел Димитров

Шестима китаристи и един перкусионист, сред които двата прочуствени вокала на Винсент Лукас и Мигел Мотос, създават магията „Джипси кингс“.

Мигел Мотос
Снимка: Даниел Димитров

Култовата формация е предвождана от Пако Балиардо, част от оригиналната група, създадена в Южна Франция преди точно 40 години. Той е и единственият представител на първите „Джипси кингс“ с над 18 милиона продадени албума по света и куп награди, сред които и „Грами“.

Малцина знаят, че Пако и по-малкият му брат Кема, както и всичките им останали колеги свирят по слух, тъй като нямат академично музикално образование. Това обаче не им пречи да развиват стила и виртуозността си чрез непрестанното свирене и предаване на наследството от поколенията преди тях. Най-важното е, че допринасят с нови елементи към фламенко музиката.

Пако Балиардо
Снимка: Даниел Димитров

Освен с най-големите хитове на „Джипси кингс“, музикантите изненадаха и с интерпретации на My Way на Франк Синатра, Ne me quitte pas на Жак Брел, Volare на Доменико Модуньо и инструментални композиции с виртуозни китарни сола.

Винсент Лукас и Кема Балиардо
Снимка: Даниел Димитров

Снимка: Даниел Димитров