Филмовите и стрийминг гиганти “Дисни” и “Нетфликс” заплашиха, че ще спрат всичките си продукции в щата Джорджия, ако законът забраняващ абортите бъде въведен, предадоха световните медии.

По-рано този месец губернаторът на щата Браян Кемп подписа един от най-ограничаващите анти-аборт закони в Съединените щати. Документът забранява аборт още от шеста гестационна седмица – време, в което дори майката може все още да не знае, че е бременна.

Това не е първият подобен закон в Съединените щати, но заради законодателството на САЩ по-малките данъци върху филмови продукции, много компании и продуцентски къщи заявиха, че биха спрели работа в щата.

Първата голяма компания, която заплаши с бойкот и съд е “Нетфликс”.

“Много жени работят по нашите продукции в Джорджия, чиито права, както и правата на милиони други, ще бъдат сериозно ограничени от този закон. Ще се борим против този документ в съда”, коментира Тед Сарандос от “Нетфликс”.

По думите му за момента компанията ще продължи да снима на територията на щата, но ако законът наистина влезе в сила “ще преосмислим инвестицията си в Джорджия”.

Много от продукциите на “Нетфликс” са заснети именно в този щат заради по-ниските данъци, включително флагманът на стрийминг компанията “Странни неща” (Stranger Things)

“Дисни” бързо последваха колегите си и заплашиха с бойкот. В интервю за Ройтерс шефът на компанията Боб Игър коментира, че за “Дисни” ще бъде изключително трудно да продължи работата си в Джорджия. “Ще бъде трудно за много от служителите ни. Наблюдаваме ситуацията много внимателно”, коментира Игър.

Световният кино гигант е снимал няколко блокбъстър продукции именно в Джорджия, сред които номинираният за “Оскар” за най-добър филм “Черната пантера” и “Отмъстителите: Краят”.