На земното кълбо съществуват около 7000 езика, но основно от тях се говорят само 20. Това изправя световното езиково наследство пред криза, но един френски проект се опитва да спаси съществуващото в колекцията „Панглос”, която е задвижвана от изкуствен интелект.

По-голямата част от застрашените езици нямат писмена традиция и днес се говорят само от шепа възрастни хора. Тяхното наследяване гарантира културно разнообразие, а дигиталната библиотека съхранява и улеснява достъпа до над 3600 аудио- и видеозаписи на 170 изчезващи езици.

„Половината от тези 7000 езика ще изчезнат до края на този век”, казва Евангелия Адаму, лингвист във Френския национален център за научни изследвания.

Изкуственият интелект на помощ на изчезващите езици

Според Алексис Мишо, един от главните лингвистични сътрудници в „Панглос”, усърдната работа по транскрибиране и превод на рядък език, скоро ще бъде значително ускорена от напредъка, постигнат в изкуствения интелект.

На помощ на изследователите идва софтуерът за машинно обучение „Елпис”, който им позволява да изградят свои собствени модели за разпознаване на речта и автоматично да транскрибират аудиозаписи.

„Досега бяха необходими поне 100 часа аудиозаписи, за да се обучи изкуствен интелект да транскрибира нов език. С този интерфейс един час запис ще бъде достатъчен. Това е истинска революция!”, обяснява Мишо.

Според последните данни средно по един език изчезва на всеки няколко месеца под общата тежест на урбанизацията, обезлесяването и глобалното затопляне.

”Броят на езиците, които са изчезнали в хода на историята, се изчислява на 900, но почти една четвърт от тях са се „изпарили” през последните 50 години“, посочва изследовател от Френския национален център за научни изследвания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!