Един известен цитат от писмо на Бенджамин Франклин гласи, че нищо на този свят не е сигурно, освен смъртта и данъците. И макар смъртта да е съпътствала хората от зората на времето, макар всеки от нас да се е сблъсквал или със сигурност да му предстои да се сблъска с нея, макар всички ние да осъзнаваме, че няма как рано или късно да се срещнем с нея, смъртта остава забранена тема за много възрастни и нещо непознато за децата.

Детската книга “Сестра ми Мая от небето” на Бояна Петкова е много подходяща за тези семейства, които са загубили дете още докато е било бебе. В такива случаи е трудно за останалите им деца, които са очаквали да имат братче или сестриче, да разберат защо то така и не идва.

Създателите на книгата се обявяват против културата на мълчание за смъртта и скръбта, която поражда страхове и несигурност. Илюстрациите са на Весела Кучева. В момента авторите събират дарения за допълнителен тираж.

“Предпазването” на малките от идеята за смъртта е грешка, която много родители допускат, защото просто сами не знаят как да говорят за неизбежния край на всеки живот. За щастие смъртта не е табу за някои автори на детска литература и те са я направили важна част от книгите си.

На сайта LadyZone.bg може да намерите няколко предложения за любими детски романи, в които става дума за смъртта: