Тестове върху три мумии, открити в Аржентина, хвърлиха нова светлина върху извършваните от инките жертвоприношения на деца.

Учени установиха, че в месеците и седмиците преди смъртта си децата са погълнали големи количества наркотици и алкохол. Резултатите от тестовете сочат, че 13-годишно момиче е било упоено, преди да си отиде от този свят.

"Испански хроникьори внушават, че деца са били принасяни в жертва поради различни причини, заяви Ема Браун от катедрата по археология в университета на Брадфорд. Жертвоприношенията са били важни събития в живота на инките по време на войни или природни бедствия, но е съществувал и календар на ритуалите."

Мумиите са открити през 1999 г. близо до вулкана Лулайлако в Аржентина. Погребаните там деца са 13-годишно момиче и по-малките й брат и сестра, за които се смята, че са на около 4-5-годишна възраст.

Тленните останки датират отпреди около 500 години, т.е. от епохата на империята на инките, които са доминирали в Южна Америка до идването на европейските колонизатори в края на 15 век.

"Тленните останки са съхранени изключително добре, отбеляза изследователката. Те бяха наречени най-добре запазените мумии в света. Трите деца сякаш са заспали."

Международен екип от учени прибегнал до ползвани в съдебната медицина тестове, за да анализира открити в косата на децата химикали. Установено бе, че трите деца са консумирали голямо количество алкохол и кокаинови листа, от които се извлича кокаин, през последните месеци от живота си. Исторически данни сочат, че алкохол и кокаин често са използвани в ритуали на инките.

Анализът на косата на тийнейджърката разкри, че погълнатото от нея количество кокаин се увеличило рязко през последната година от живота й. Момичето вероятно е било "високо ценено" заради девствеността си. Храненето му също се променило - от ядене предимно на картофи към консумация на месо и царевица.